국화술-동의보감
◈ 甘菊花
단국화 GanJuHua Chrysanthemi Flos
輕身, 耐老, 延年,
몸이 가뿐해지고 늙지 않으며 오래 산다.
It make our body light, we don't get old, it make us live long.
苗葉花根, 皆可服,
단국화의 싹, 잎, 꽃, 뿌리를 다 먹는다.
We take bud, leavese, flower, root of it all.
陰乾, 搗末, 酒調服, 或蜜丸, 久服<本草>
그늘에 말린 다음 가루내어 술에 타 먹거나 봉밀로 반죽하여 알약을 만들어 두고 오랫동안 먹기도 한다[본초].
We dry in the shade, we make powder, we take in alcohol, we dough with honey, we take it for a long time.
○ 菊花酒方, 甘菊花, 生地黃, 枸杞根皮, 各五升, 水一石, 煮取汁五斗, 糯米五斗, 炊熟, 入細麴, 和勻, 入瓮,
국화 술을 만드는 방법은 단국화, 생지황, 지골피 각각 5되 에 물 10말을 두고 5말이 되게 달인 것과 찹쌀 5말로 지은 밥과 보드랍게 가루내어 만든 누룩을 함께 버무려 항아리에 넣는다.
To make Chrysanthemum alcohol, we prepare Chrysanthemi Flos, Rehmanniae Radix, Lycii Radicis Cortex each of them is 9 litter, we make boil 80kg water to 40kg. We mix sticky rice meal 40kg,
候熟澄淸, 溫服, 壯筋骨, 補髓, 延年, 益壽,
술이 익은 다음 청주만을 떠서 데워 먹으면 뼈와 힘줄이 든든해지고 골수를 보하며 오래 살게 된다.
After riping alcohol, we drink pure liquor, our muscle and bone is strong, it nourish bone marrow, it make us live long.
白菊花, 尤佳<入門>
흰 국화가 더 좋다[입문].
White Chrysanthemi Flos is much better. [RuMen]